15. 5. 2007

Zbiti bydlem aneb úvaha přivandrovalého studenta

Pro mě osobně má Brno to správné měřítko; je dostatečně malé na to, abych ho mohl pojmout a bylo pro mne něčím osobním, a dostatečně velké na to, abych tu našel co hledám, a žil tak, jak si představuji. Jenže někdy je to žití zatrachtile těžké; do Brna jsem přišel za studiem, které snad brzy zakončím, a rád bych v Brně i zůstal; to znamená žil, bydlel a pracoval. Jenže při zvažování tohoto přání mne víc a víc "pálí" ono "bydlel" a "pracoval".

Bude to trochu zašmodrchané, tak dávejte dobrý pozor. Podobně jako mnoho jiných mám - je to trochu ošemetná věc, tak se neuražte - tak řečeno "holou zadnici", a s tou se tady v Brně člověk protlouká možná hůř, než v jiných městech. Ono ani tolik nejde o to, že by se tu člověk neuchytil; nabídka pracovních příležitostí není sice nijak skvělá, a zvlášť velkých a dobrých zaměstnavatelů je poskrovnu, je to ale rozhodně stejně dobré, a většinou lepší, než jak je tomu v mnoha menších městech naší republiky. Problém je spíš v tom, že výše mezd se v Brně blíží spíš úrovni obvyklé v městech menších než v městě větším - v Praze, a to i za v podstatě stejnou práci.

V oněch menších městech je ale výrazně levnější život, a tady - ano - tady se dostáváme k onomu bydlu, čili zakopanému psovi; bydlení v Brně je velice, ale velice drahé. A nejen relativně, ale i absolutně. Ono se totiž v podstatě Brno cenami za bydlení vyrovná Praze. Nemám teď na mysli obecné srovnání cenových hladin - to je nesmyslné, protože Brno prostě nemá takovou exkluzivní klientelu jako Praha. Mám na mysli srovnání cen za běžné bydlení pro nižší a střední třídu, tedy středo- a malometrážních bytů a rodinných domků situovaných mimo "exkluzivní lokality". V tom Brno prohrává na celé čáře, a to právě proto, že za Prahou nezaostává.

Ceny tzv. "startovních" (většinou malých) bytů jsou tu totiž někdy i vyšší než v Praze, což platí jak o nájmech, tak i o prodejních cenách. Řeknete si, máte-li už své domácí teplo jisté, že tohle Vás trápit nemusí, ale ono by časem mohlo. Podobné problémy jako já totiž řeší asi všichni další, kteří v Brně studovali, a chtěli by se tu usadit. Takových není málo, a městu by rádi poskytli svůj "znalostní kapitál", který v něm na školách nabyli. Nebudou-li zůstávat, město bude dál těžit z toho, že jsou tu univerzity, promarní ale šanci ukousnout si z toho koláče, který se na školách "upeče" větší a sladší díl. A to by byla škoda.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dovolím si s autorem trochu nesouhlasit. Nemyslím si, že je v Brně drahé bydlení. Podnájem lze sehnat již od tří tisíc, což je v Praze nemyslitelná věc.
Velkých a dobrých zaměstnavatelů je v Brně dostatek a stále nový přicházejí. Už několik renomovaných společností si vybralo Brno za svoje centrum. Třeba IBM. Ve srovnání s Prahou je samozřejmě Brno pozadu, ale to je dáno mnoha faktory, které nelze změnit v dohledné době.

Anonymní řekl(a)...

Já si dovolím s autorem trochu souhlasit. Co se týče zaměstnání, už to, že v Praze je nezaměstnanost 2,8 % a v Brně 7,4 % (duben 2007 dle MPSV), hovoří jasně ve prospěch Prahy. Nám se do firmy přihlásilo do VŘ na jednu pozici 40 osob. Bydlení se sice dá sehnat za 3.000, ale do jednoho pokoje ve dvou, tedy jeden pokoj za 6.000. Samostaný byt, to už nejsou ceny, které si může běžný člověk dovolit, aniž by musel počítat každou korunu do další výplaty. Nehledě na to, že podnájem zmiňovaného pokoje se dal ve stejné kvalitě před 3 lety sehnat za poloviční cenu.

Anonymní řekl(a)...

Hlavní důvod, proč absolventi brněnských vysokých škol odcházejí „za lepším“ do Prahy či dále na západ, je předmětem neustálých spekulací. Mezi nejvlivnější faktory rozhodně patří vyšší ohodnocení, možnost lepšího kariérního postupu, získané zkušenosti a reference, celkově se dá hovořit o vyšší atraktivnost zahraničních pracovních pozic. A možná také vysoké náklady na bydlení, jak uvádí autor předchozího článku.
Brno je druhé největší město v České republice, proto je logické, že zdejší ceny nemovitostí jsou vysoké, dá se říci: „Druhé největší v české republice“ (analogie s první větou odstavce). Možná by bylo na místě relativní srovnání nákladů na bydlení, respektive pořízení nemovitosti, vzhledem k příjmům nebo cenám různých produktů v různých městech, například v Brně, v Praze, v Berlíně, v Barceloně a třeba Bratislavě. Poté by se dalo o výši nákladů více spekulovat.
Pořízení nemovitosti se může jevit drahé také proto, že se jedná o velkou finanční částku, která na člověka může působit různými dojmy. Navíc se jedná o velký výdaj, který nám žádné peníze zpět nepřinese. Proto moje volba (dokud jsem mladý) je bydlení formou podnájmu. Toto řešení je finančně schůdné i pro studenty (absolventy).
Pokud je problém bydlení opravdu důvodem k odchodu absolventů, mělo by se vedení města zaměřit na jeho podporu, dle mého názoru spíše programy podporujícími bydlení formou pronájmu.

milan B. řekl(a)...

Co se týče pracovních příležitostí, tak souhlasím, že v Praze je jejich nabídka určitě lepší. Ale myslím, že v Brně to není až zas tak špatné. Studenti, kteří si chtějí vydělat nějaké peníze, si obvykle brigádu najdou. A absolventi univerzit také nemývají větší problémy si práci najít. Je však pravda, že začátky, když člověk začíná od „nuly“, bývají těžké a bez pomoci druhých mnohdy nemožné. A ceny bytů tomu zrovna moc nenahrávají. Ale tenhle problém (ceny bytů) řeší určitě v každém jiném větším městě. Tak třeba v Olomouci. Když jsme sháněli byt pro bratra, tak jsme zjistili, že ceny bytů jsou ještě vyšší než v Brně a co se týče porovnání s Prahou, tak si „mohou podat ruce“. Takže tenhle problém bych vážně neřešil. Každý, kdo má takové problémy, by se měl zaměřit na hledání dobré práce a věřím, že platí: „Kdo hledá, najde.“

Milan B.

Michal Šedivý řekl(a)...

Děkuji za komentáře a dovolím si poznamenat:
podnájmy opravdu lze najít, ale je to sdílení pokoje s někým - to jde po maturitě, na VŠ, ale později? Ceny podnájmů garsoniér se pohybují od sedmi tisíc (někdy i šest) - to je velmi vysoká částka, která odpovídá nižším splátkám za hypotéku - a tam platí, že na rozdíl od placení podnájmu už investujete do svého.
Co se zaměstnavatelů týče, problém je v tom, že sem přicházejí ti, kteří stojí hlavně o levnější pracovní sílu - často ti, pro které už je Praha drahá. Samozřejmě, nehledají dělníky od pásu, ale práce pro ně bývá mnohdy dost podobná - jen v lepších podmínkách.
Na to, že je Brno druhé největší město v ČR, je tu nezaměstnanost myslím velice vysoká. Příliš vysoká na to, jak vysoké jsou tu životní náklady.
"Kdo práci hledá, práci najde" snad v Brně platí (v některých českých regionech ne - třeba na Bruntálsku nebo Ústecku), ale ono je také důlažité jakou práci. Práci srovnatelnou s možnostmi jinde? A kde jinde? Chceme se srovnávat s Prahou nebo s Olomoucí?