1. 2. 2009

Nominujeme brněnské počiny (3)

Jsem trochu na rozpacích, protože počiny, které mě loni opravdu oslovily, se dály mimo Brno. Tak spíše dva drobné potřehy...


1) Giacomo Puccini, Ruggero Leoncavallo: GIANNI SCHICCHI, KOMEDIANTI
Inscenace v Janáčkově divadle v režii Ondřeje Havelky. Jsem rád, že Brno pootevřelo skrze Ondřeje Havelku dveře neotřelé operní režii, která je prosta topornosti obvyklé u národních a jinak "nedotknutelných" kousků. Dříve jsem na opeře poslouchal jen hudbu a oči spíše zavíral. U Havelkových inscenací lze mít oči otevřeny.

2) Úspěch SK RADIOSPORT, Bílovice nad Svitavou, na MS 2008 radiového orientačního běhu v Koreji.
SK RADIOSPORT jsou nadšenci, kteří ve volném čase trénují sebe i děti (včetně předškolního potěru!). Patří ke světové špičce a ze 14. mistrovství světa v Koreji přivezli 8 medailí, z toho 3 zlaté. V kategorii M21/3,5MHz si navíc vyhradili bednu jen pro sebe, brali zlato, stříbro i bronz. A to vše bez nějaké větší mediální odezvy?

Jednotlivec nebo organizace, které jsou dlouhodobým přínosem pro jedinečnost města

1) Ing. Miloše Kovář a jeho zahradní železnice v Obřanech
To, že má někdo na zahradě zahradní železnici, je krásné pábitelství. To, že v ní pan Kovář téměř každou neděli vozí za dobrovolný příspěvek prťata již 20 let, je obdivuhodné.

2) Nakladatelství Větrné mlýny
Za každoroční organizaci Měsíce autorského čtení, což je bez nadsázky jedna z klíčových kulturních událostí léta. Za pionýrské on-line přenosy vystoupení v dobách, kdy někteří netušili, že to jde. Za systematickoun podporu nové dramatické tvorby, která se sice téměř nehraje, ale díky VM alespoň vydává.

Žádné komentáře: