9. 2. 2009

Nominujeme brněnské počiny (15)

Dnešní nominace jsou z celé jedné poloviny gastronomické a tak si nechte sbíhat chutě. Ta druhá polovina nám pro změnu ukáže, co nejvíce zaujalo Brňanku působící převážně v Praze. Slovo mají foodblogerka Julie Kalodová a manažerka ČRo Vltava Eva Melo.

Julie Kalodová nominovala na počin roku...

Biojarmark – pár stánků, leč nabitých vitaminy! Malá akce na Zelném trhu, kterou zajišťuje Ekologický institut Veronica. Tady se dá nejen ochutnat a zakoupit zelenina, ovoce a další produkty s nálepkou „bio“. Biojarmark je zároveň setkáním větrem ošlehaných lidí, kteří si v síťovce domů rádi přinášejí čerstvé suroviny, vypěstované u nás.

a na jednotlivce, organizace nebo místa za dlouhodobý přínos...

Michal Göth
– kuchařský kouzelník, který nechodí do kuchařských show, ale stojí v restauraci U kastelána u sporáku a skutečně vaří. Vyhrává u Maurera (pozn.: Maurerův Výběr – každoroční žebříček nejlepších restaurací u nás), vaří bez krucánků a fúzí a tvrdošíjně dbá na čerstvé suroviny, které si sám nakupuje. Troufám si říct, že právě díky němu se město Brno v českém gastronomickém rybníčku stalo štikou, která kouše.

Jiří Leon Klestil
je muž, který už dlouhé roky ukazuje, jak má vlastně vypadat krátké, explozivní espresso a nádherné italské cappuccino. Jiří Leon Klestil bezesporu rozhýbal vyčpělý kávový svět v městě Brně.

Rybárna U Šopíka na ulici Božetěchova v Králově Poli, která je osvědčeným a spolehlivým zdrojem ryb, které běžně plavou v našich „sladkých“ vodách. Ať táhnete smrk pod paží a dárky v tašce nebo vás rozpéká srpnový žár, v kádích plavou vždy „živí kousci“ - kapr, pstruh, lín, candát, amur nebo tolstolobik.



Eva Melo nominovala na počin roku


Festival hudby a filmu NewNew 2008 na Flédě

Události tohoto typu, je právě to, co je v Brně potřeba. Publikum je vyzrálé a nemusí jezdit za podobnými eventy do Prahy či Berlína atd.

Výstava MG v Brně
Milada Marešová - zapomenutá malířka českého modernismu. Výstava, která představila výraznou osobnost meziválečné výtvarné scény. Brno si dovolilo to, na co česká kunsthistorie téměř prý pozapomněla…


Muzejní noc

Nápad i když ne brněnský, v Brně právě dotažený…ne nadarmo je Brněnská muzejní noc označována za nejúspěšnější.

a na jednotlivce nebo organizace za dlouhodobý přínos...

Divadlo Líšeň

pozoruji již od dob jeho vzniku. Určitě ojedinělý zjev české divadelní scény.

Hudební vydavatelství Indies
Přikláním se k názoru, že jeho význam přesahuje hranice města, ČR i střední Evropy. Obdivuji je, že se stále a dlouho drží a že mají čuch na dobré hudebníky.

Muzeum romské kultury
Myslím si, že už fakt, že existuje, je přínosem. Z událostí, které proběhly v minulém roce, bych jmenovala výstavu Romská socha.

Žádné komentáře: