11. 2. 2009

Nominujeme brněnské počiny (20)

Šest nominací z akademického prostředí představuje tisková mluvčí Vysokého učení technického v Brně, paní Jitka Vanýsková.

Na počin roku 2008 nominuje...

Překonání Gibraltaru studentem Davidem Čechem
Dvaadvacetiletý student 4. ročníku Fakulty stavební VUT v Brně David Čech jako první český plavec přeplaval 19. srpna 2008 Gibraltarský průliv mezi Evropou a Afrikou oběma směry. Trvalo mu to přesně 8 hodin a 48 minut. První polovinu cesty ze Španělska do Maroka, zhruba 15 kilometrů, překonal v čase 2 hodiny a 38 minut. To je vůbec nejrychleji, jak to kdokoliv před ním dokázal.

Projekty Tomáše Medka z FaVU VUT v Brně
Dvou významných úspěchů dosáhl sochař a pedagog Fakulty výtvarných umění VUT v Brně Mgr. Tomáš Medek. V celoevropské soutěži ART IS STEEL, kterou vyhlásila společnost Arcelor Mittal Distribution, zvítězil v konkurenci 650 sochařů z celé Evropy se svým projektem „Uroboros“; na domácí půdě pak získal vítězství v soutěži vyhlášené městem Brnem v rámci projektu „Sochy pro Brno“ na realizaci sochařského díla věnovaného připomenutí amerického vynálezce Thomase Alvy Edisona. „Uroboros“, neboli „had polykající vlastní ocas a formující kruh“, symbolizuje myšlenku koloběhu, věčnosti, duše světa, nekonečné jednoty všech věcí, cyklus zrození a smrti.

Veletrh Gaudeamus
V pavilonu F brněnského výstaviště se v říjnu 2008 uskutečnil tradiční Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus.

Festival filmů o lidských právech Jeden svět
VUT v Brně se v roce 2008 stalo významným partnerem a spolupořadatelem největšího evropského festivalu věnovaného lidským právům s názvem Jeden svět. Záštitu nad festivalem, který se každým rokem na jaře koná ve 28 městech celé ČR a jehož iniciátorem vzniku je společnost Člověk v tísni, již tradičně převzal Václav Havel, nad brněnskou částí pak primátor Roman Onderka, hejtman Stanislav Juránek a rektor VUT v Brně prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA. V Brně díky spolupráci VUT, Brněnského kulturního centra a Centra volného času Lužánky probíhal festival na třech promítacích místech – v kině Art, sále Břetislava Bakaly a v kulturním centru VUT Starý Pivovar.


a na jednotlivce nebo organizaci za dlouhodobý přínos pak...

Prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc.

Prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc.
Prof. Kasal je pracovníkem Ústavu radioelektroniky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií. Originální výsledky výzkumu Prof. Kasala jsou mimořádně oceňovány v mezinárodní výzkumné komunitě. VUT v Brně zařadilo po bok předním světovým univerzitám a úspěšně spolu s nimi participuje na celosvětovém vesmírném programu. Díky těmto úspěchům získává i Brno na své „dobré pověsti“ kvalitní líhně vědeckých pracovníků.

Prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc.

Žádné komentáře: