2. 2. 2009

Nominujeme brněnské počiny (4)

1) Měsíc autorského čtení
Devátý ročník tohoto zcela ojedinělého festivalu hostil v roce 2008 kanadské spisovatele, tzn. rovných 30 kanadských spisovatelů. Vedle toho už tradičně přijali pozvání špičkoví autoři čeští. Jako dlouholetý organizátor podobných akcí mám své zkušenosti s návštěvností různých autorských čtení a mohu říct, že divácký zájem, který tento červencový, měsíc dlouhý festival vyvolává, je pro mě stále ještě něčím v rovině zázraku. Narozeniny spisovatele Pavla Kohouta, které dotyčný slavil v rámci MAČe, patřily (s účastí Václava Havla, Karla Schwarzenberga a dalších celebrit) k nejvýznamnějším kulturním momentům roku 2008 v Brně.

2) Borgo Agnese
Nová restaurace Michala Prachaře. To by v podstatě jako charakteristika stačilo, ale proč nedodat i: krásné prostředí, špičková obsluha, gurmánská kuchyně. Je to ten typ restaurace, kde se oběd či večeře mění v malý svátek a kde člověk opravdu pocítí, že stolování je jeden z druhů kulturního obcování. Klasická ukázka toho, jak lze v Brně založit a - jak pevně doufám - i provozovat podnik, který by obstál v Praze, Amsterdamu nebo New Yorku.

Jednotlivec nebo organizace, které jsou dlouhodobým přínosem pro jedinečnost města

1) Petr Minařík a Pavel Řehořík
Jména jsou to dvě, ale beru to jako nominaci jednoho; tahle dvojka (známá třeba jako nakladatelství Větrné mlýny) je totiž neoddělitelná. Záběr jejich činností je široký, od časopisu Rozrazil, přes četné televizní dramaturgie a pochopitelně stále fungující nejvýznamnější vydavatelství divadelních her. Hlavním důvodem k nominaci je ale letní Měsíc autorského čtení, který mě nepřestává fascinovat, viz dále nominaci akcí.

2) Michal Prachař
Když před řadou let otevřel na Joštové první Brabander, dopustil se jednoho z nejkulturnějších činů polistopadového Brna. Předchozí pokusy o haute cuisine v našem milém provinčním městě, narazily především na finance, pominu-li už, jak se plachý a nezkušený návštěvník asi cítil pod čtyřmiliónovým lustrem v Besedním domě, nebo později v poloprázdném sloupovém paláci nového Kastelána. Brabander to dokázal změnit; prostředí i ceny byly natolik vlídné, že přitáhly relevantní množství hostů a umožnily tak vznik řádky nových podniků podobného typu.

Žádné komentáře: