19. 2. 2009

Studenti v Brně mají svoje rádio

Brněnští studenti se nevzdávají. Po přerodu projektu Rádia Student na běžné komerční rádio se na Fakultě sociálních studií zrodil nový projekt. V prosinci spustilo plný provoz nové Rádio R. Jde o projekt v mnohém novátorský. Zcela nekomerční rádio vysílá pouze na internetu a je postavené na dobrovolné práci studentů.

S nápadem takzvaného komunitního rádia přišel Henry Loeser, Američan studující na FSS doktorský program a vyučující studenty Mediálních studií žurnalistiky. Právě jeho vášní a náplní práce je třetí sektor médií, takzvaná komunitní média. Henryho vize, nespokojenost studentů s nabídkou veřejnoprávních a komerčních stanic a ochota vedení Katedry mediálních studií a žurnalistiky tak daly vzniknout zajímavému projektu. Přitom právě podpora katedry je pro rádio klíčová. Veškeré finance jsou z jejího rozpočtu. Pro studenty tak vytvořila další jedinečnou možnost vyzkoušet si v praxi to, co se učí.

Všichni kdo se na rádiu podílejí, tak činí ve svém volném čase a nejsou za ně placeni. Studenti je berou jako praxi a zábavu. Jejich entuziasmus je slyšet v každém jejich pořadu a dokáže tak přebít i některé formální nedostatky a nevyrovnanou technickou kvalitu některých pořadů. Ostatně u komunitního média se dá očekávat, že bude zajímavé především pro lidi, kteří mají k lidem v rádiu a jejich okolí (abych pořád nepoužíval slovo komunita) blízko. Tito lidé ocení v současné situaci zejména samotnou existenci nového rádia a jeho programu. Což ovšem neznamená, že by se Rádio R nesnažilo zlepšovat své nedostatky.

Zatím se rádio potýká s některými technickými problémy. Vysílání je streamováno ve formátech mp3 a ogg ve třech různých kvalitách. Zpočátku mělo vysílání časté výpadky, technika je ale zlepšována. Rádio teď dokonce vysílá i stream vhodný pro mobily. Zatím však své pořady neposkytuje nahrané v archivu. Tohle by měla být další cesta rozvoje komunitního rádia. Uvidíme, kdy se to Rádiu R podaří. Zatím naráží nejen na technické problémy s případným archivem, ale třeba i na otázku autorských práv.

Pokud se chcete účastnit činnosti pro komunitní Rádio R, nebo jinak spolupracovat, můžete psát na info(zavináč)radio-r(tečka)cz

Pro poslouchání rádia samozřejmě nemusíte být studenty univerzity či fakulty. A co vy? Posloucháte ještě v dnešní době rádio? A jaké? Znáte nějaká jiná komunitní média, ať již v Brně, nebo jinde v republice? Jaké s nimi máte zkušenosti?

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Není to přímo rádio, ale pokud vám může uši utrhnout ten hudební nevkus, který chrlí česká - nejen brněnská - komerční rádia, a nebojíte se muziky na hranicích žánrů, mohla by vás zaujmout tahle malá amaterská hitparáda / houpačka Steva a Bena.

Anonymní řekl(a)...

Jo, to rádio R je úplně perfektní.. zajímavá hudba, většinou zábavný pořady, sympatičtí lidi :)

Anonymní řekl(a)...

Rozhodně je to zajímavý počin, a je jen dobře, že eRko vzniklo... snad se bude stále zlepšovat, aby dokázalo zaujmout skutečně i nějakou větší společnost lidí, a nejenom nejbližší přátele. :-)

Anonymní řekl(a)...

ja si myslim ze radior je uplne super
hudba nie je vobec zalezitostou amaterskej hitparady
doporucujem pocuvat :-)

Anonymní řekl(a)...

no zatial, co som tam pocuval tie relacie, ma moc nenadchol hudobny vkus.. take moc undergroundove..

Anonymní řekl(a)...

to kabel: vždyť hrajou Britney, ty vole :D