22. 2. 2009

Na šestém OpenCoffee se sešli manažeři ICT firem

Na 6. neformálním setkání Brnopolis OpenCoffee jsme se skoro přesně po roce vrátili k podnikání v informačních a komunikačních technologiích (ICT) s manažery nejvýznamnějších firem působících v Brně.

Pozvání přijali zástupci firem AEC, Aura, AVG Technologies, Camea, GiTy, Maxprogress, Moravia IT, OptimSys, Sodat Software, Storyflex i mezinárodní giganti s brněnskou působností Honeywell, Infosys BPO, Motorola a Red Hat. Pestrou sestavu v salonku hotelu Voroněž doplnili manažer Invexu, zástupci Fakulty informatiky Masarykovy univerzity, Fakulty informačních technologií VUT a personálních agentur Grafton Recruitment a La Brava.

Zvláštním hostem byl Gunther Krumpak, autor několika přehledových publikací o rakouském a vídeňském ICT trhu. Právě s ním a s dalšími partnery z Rakouska, Maďarska a Slovenska realizujeme průzkum ICT v regionu, který by měl pomoci představit Brno jako smart location a přilákat sem více mladých talentů ze zahraničí i více příležitostí pro spolupráci s místními firmami.

Další šance k setkání brněnského ICT nastane koncem dubna, kdy FIRST Innovation Park s oběma největšími univerzitami a dalšími partnery spolupořádá v Holiday Inn mezinárodní ICT Brokerage. Vstup na akci zaměřenou na nalezení partnerů pro společné ICT projekty výzkumu a vývoje s možností osobních konzultací se zástupci Evropské komise je pro registrované zdarma.

7 komentářů:

Milan Cermak řekl(a)...

Budem neprijemny. Irituje ma zneuzivanie mena OpenCoffee az do takej miery, ze som sa rozhodol svoje znechutenie zverejnit. OpenCoffee Club bol zalozeny na presne opacnych myslienkach, nez ktorymi sa riadi "OpenCoffee" Brno. Toto, co Brnopolis prezentuje ako OpenCoffee, je pateticka snaha obalit podobne stretnutia obalom, ktory Vas stavia do pozitivneho svetla na verejnosti, za ktory sa mozete schovat.

Par uryvkov z http://localglobe.blogspot.com/2007/03/opencoffee-club-structure-vs-free-form.html (hlavna postava za principmi a myslienkami OC, Saul Klein, to napisal po historicky prvom OC):

"I dont want to see, and Im sure everyone else feels the same, is a bunch of PR execs, recruiters & headhunters, or bob from the stationary department at big corp X coming along because they smell opportunity."
"Imagine it more as a big open lounge where people come and go, talk to others in their industry, showcase demos of what they are working on, save the world, and ultimately maybe get some work done and run a few small meetings."
"the whole point is that OpenCoffee should feel like a public office for people interested in startups"

I keby sa nemalo stale diskutovat o tzv. startupoch, co je v nasich podmienkach koli malej komunite obtiazne, doraz je slovach na "public", "open", "talk" a "get something done."
Aky vysledok ma toto vzajomne potlapkavanie sa po pleci a diskusia za oponov? Nevedie to k ziadnej osvete, entuziazmu, podpore potencialnych, zacinajucich teamov ci projektov. Tak typicke a tak smutne....

==================================================

Translation of my commentary for foreign speakers:

I'm going to be nasty. The abuse of the OpenCoffee name iritates me so much, I decided to publish my disgust. OpenCoffee Club was established on complementary ideas than those "OpenCoffee" Brno is based on. This, what Brnopolis presents as OpenCoffee, is a pathetic effort to disguise similar meetings with a cloak that will assure you a positive image with the public.
Couple extracts from http://localglobe.blogspot.com/2007/03/opencoffee-club-structure-vs-free-form.html (the main man behind the OC principals and ideas, Saul Klein, wrote this after the first OC ever):

"I dont want to see, and Im sure everyone else feels the same, is a bunch of PR execs, recruiters & headhunters, or bob from the stationary department at big corp X coming along because they smell opportunity."
"Imagine it more as a big open lounge where people come and go, talk to others in their industry, showcase demos of what they are working on, save the world, and ultimately maybe get some work done and run a few small meetings."
"the whole point is that OpenCoffee should feel like a public office for people interested in startups"

Even if the discussion should not be always about startups, which in our region would be complicated due to a small comunity, the emphasis is put on the words "public", "open", "talk" and "get something done." What is the point of this mutual slapping on the back and discussion behind the curtain? It does not leed to any education, enthusiasm, support of new, beginning teams or projects with potential. So typical and so dissapointing...

Jan Horna řekl(a)...

Je jasné, že šesté brněnské OpenCoffee bylo spíše "Closed" než "Open".

Co se týká tohoto konkrétního nevhodného využití značky OpenCoffe, tak ve zmiňované PR branži se něčemu takovému říká "piggyback" :)

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Milane a Honzo, počkejte příště prosím s příkrým odsudkem a předpokládáním zlého úmyslu, až si zjistíte více informací.

Od prvního OC v Brně se netajíme tím, že zdejší setkání se liší ve dvou věcech (viz zde). Za prvé tématicky - věnujeme se různým tématům z blogu Brnopolis, nejen ICT startupům. Za druhé tu otevřenost nechápeme tak, že může přijít každý z ulice (jak tomu v některých městech je), ale spíš tak, že nikdo nemá apriori zavřené dveře a může přijít, pokud má k tématu co zajímavého říct a předem se s námi domluví.

Některá OC jsou otevřenější (to úplně první na ICT inovace, to páté na online média), některá otevřená úplně každému (to čtvrté, kde jsme si povídali právě o OC tématech, a máte pravdu, brněnská komunita je zatím malá, přišlo jen něco přes 20 lidí) a na některé hosty pečlivěji vybíráme, aby měla diskuse smysl (dubnové setkání s expaty, květnové k Muzejní noci nebo to poslední).

Ta otevřenější jsou spíše o tom TALK, ta s předem pozvanými hosty více o tom GETTING SOMETHING DONE. My jsme tentokrát chtěli zajistit účast cca 20 nejvýznamnějších brněnských ICT firem a tak jsme zvali především je a nespoléhali na to, kdo zrovna přijde. Přesto mohli přijít i další. Příkladem budiž Eva Staňková, která se na základě svého zájmu ve čtvrtek zúčastnila, aniž by byla manažerkou ICT firmy. Ta vám také může říct, zda jsme se poplácávali po ramenou a nebo spíš zjišťovali optimálního formu brněnského ICT přehledu. Zeptejte se i expatů z loňského dubna, než někeho osočíte.

Příští OC bude zase úplně otevřené pro všechny, koho zajímají brněnské počiny roku a setkání se zástupci vítězných nominací. Podobně další setkání s expaty. Na druhé straně budeme časem možná věnovat jedno OC tématu kulturní politiky města a tady opět bude mít smysl pečlivě vybrat ty správné hosty z obou stran.

Z dob First Tuesday si vzpomínám, jak skoro v každém městě byla podoba setkání jiná, a ničemu to nevadilo - naopak. Podobně pravidla Saula Kleina jsou velmi volná a brněnská setkání z nich, myslím, nevybočují. Je to otevřená platforma pro výměnu nápadů, myšlenková laboratoř, jako celé Brnopolis. Chcete-li se pánové osobně nebo vaše firma ujmout uspořádání některého z příštích OC s tématem zaměřeným k Brnu a jeho mezinárodnímu rozvoji, budeme jen rádi. Přijďte si o tom osobně popovídat.

Jenda řekl(a)...

Zastal bych se Vladimíra. Osobně jsem se zúčastnil pátého setkání o online médiích atd. a to bylo opravdu velmi otevřené - bylo nás tam několik studentů, několik pedagogů z VŠ, lidé z branže, ale nikdo neměl dveře zavřené - já sám jsem s sebou bral 3 spolužáky, které jsem "hlásil" postupně a nikdo s tím žádný problém neměl.
Když si čtu o setkání šestém, nedokáži si moc představit, že by bylo až natolik otevřené. Ale možná by mohl Brnopolis zvážit neužívat tu značku pro takto uzavřená setkání.

Jan Horna řekl(a)...

Vlastíku,

ať už je úmysl jakýkoliv, tak použití značky OpenCoffee pro podobné akce Brnopolisu není podle mě ideální.

Osobně navrhuji buď pořádat setkaní OpenCoffee podle patřičného formátu (tedy bez propagace Brnopolisu) anebo pro podobné uzavřenější akce značku OpenCoffee nepoužívat, tak jak navrhuje Jenda v komentáři přede mnou.

Milan Cermak řekl(a)...

Ako vyplyva z mojho komentaru, vobec mi nevadi tematicky odklon brnenskych OpenCoffee aj do inych oblasti a prave naopak, vitam to. S tou otvorenostou to uz je ale ine. Na blogu Brnopolis sa mi nepodarilo najst clanok dopredu avizujuci dalsie (toto sieste) OpenCoffee, iba zaznam, ze prebehlo. Predpokladam teda, ze sieste OC bolo invite-only. Tolko k nezatvorenym dveram...

Taktiez mi nevadi spojenie Brnopolis == OpenCoffee. Co si ale myslim, ze je neadekvatne, je zneuzivanie brandu OC na vlastnu propagaciu. Dufam, ze sa nad tym kompetentny zamyslia a v buducnosti zmenia.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Je mi líto, Milane, že svoji nespokojenost sdělujete přes veřejné komentáře až teď, když jste se o jednom setkání náhodou včas nedozvěděl, a ne už loni v dubnu nebo osobně na říjnovém OpenCoffee, které bylo otevřeno úplně pro každého a k tématům a formám OC přimo určeno. Podobně jste se mohl ozvat na prosincovém OC, kde jste se myslím zúčastnil, a nebo v komentářích pod
tímto článkem.

Chápal bych vaši rozladěnost, kdybyste navrhoval uspořádat ve stejném měsíci jiný model OC a my dali s Brnopolis p5ednost akci, jejíž formát vám nesedí. Ale zatím nevidíme zástupy chtivých organizátorů (ani potenciálních účastníků), kteří by volali po těch úplně otevřených akcích, kam může přijít kdokoli z ulice. Proto nám připadá smysluplnější volit takový model otevřených neformálních setkání, o které je zájem, kam lidé chodí a kde mohou společné diskuse pomoci zrealizovat konkrétní nápady spojené s mezinárodním rozvojem města.

Pokud máte opravdu zájem něčím přispět brněnskému OpenCoffee a nechcete zkazit naši reputaci z zahraničí, přijďte s návrhem konkrétní organizace některého z příštích OC na některou schůzku Rady Brnopolis. Váš kolega z firmy se mohl ostatně jako člen Rady kdykoli k míře otevřenosti OC vyjádřit (a plánování příštích setkání jsme věnovali značný čas).

Akademická debata o tom, jak má vypadat to jediné správné OpenCoffee a kteří mají být označeny za odpadlíky a revizionisty pro odklonění se od ideálů otců zakladatelů, mi moc smysluplná nepřijde. Na druhé straně diskuse o tom, které forma OC je v Brně optimální pro určitá témata, může být užitečná, a vrátíme se k ní tedy samostatným článkem.